Voeding en zwangerschap

Tegenwoordig kunnen we onze zwangerschap plannen. Niet altijd, soms gebeurt het (gewild of ongewild) spontaan maar veel mensen kunnen er heel bewust voor kiezen: ja, ik wil mij openstellen voor een kindje, een toevoeging aan mijn leven en een verrijking van mijn liefde.

Dat vind ik persoonlijk heel mooi. En dan begrijp ik het ook als je je lichaam zo gezond mogelijk

wilt hebben om je kindje een zo goed mogelijke start te geven. Dus bouw je van tevoren aan een gezond lichaam.

Hoe doe je dat? Een aantal dingen zijn algemeen bekend:

Read more: Voeding en zwangerschap

Darmen II, helpende bacteriën

Een heel belangrijk onderdeel van goed functionerende darmen zijn de micro-organismen die er leven. Er zijn bacteriën die ons helpen met onze gezondheid en van wezenlijk belang zijn daarin. Er zijn bacteriën die ervoor zorgen dat er een prettige en voedzame omgeving is voor die belangrijke bacteriën. Er zijn

Read more: Darmen II, helpende bacteriën

Darmen I, poort naar het lichaam

Darmen... we horen er steeds meer over in de kranten en op internet. Ze schijnen heel belangrijk te zijn maar niemand weet precies hoe of wat. 

Wat zijn darmen eigenlijk en wat doen ze?

In feite is ons hele verteringskanaal, dus van mond tot kont, gewoon buitenkant en vergelijkbaar met onze huid. Het is dus eigenlijk naar binnen gestulpte buitenwereld. De buitenwereld gaat erin en komt er weer uit in de vorm van een mooie donkerbruine banaan. Maar ja, die ziet er toch anders uit dan de spruitjes met

Read more: Darmen I, poort naar het lichaam

Preventie hart- en vaatziekten

Dit is het laatste deel van de serie 'Je hart en je vaten', waarin je leest over hart- en vaatziekten, hoe ze ontstaan en hoe je met voeding de ziekte zo goed mogelijk voor kunt zijn volgens de laatste wetenschappelijke kennis.
Dit deel gaat juist over hoe je het kunt voorkomen.

Preventie
Gelukkig kun je heel veel zelf doen om ervoor te zorgen

Read more: Preventie hart- en vaatziekten

Je hart en je vaten deel I

Doodsoorzaak nr 2 in Nederland: in 2011 stierven bijna 40.000 mensen hieraan. Maar ook gevolgen van verminderd functioneren van de aderen zijn voor velen merkbaar. Pijn op de borst, kortademig, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, verminderde energie, opgezette benen, spataderen, snel moe, tia's of lichte infarcten en/of bloedingen. Heb je ermee te maken, voor jezelf of in je familie, dan kun je je zorgen maken dat er bij jou ook een keer iets goed mis gaat.
Het is fijn om te weten dat je heel veel kunt doen voordat het te laat is. Preventief dus.

Read more: Je hart en je vaten deel I

Het bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet is eigenlijk geen dieet maar een eetpatroon, dat aangepast is op je bloedgroep.

Een arts in Amerika, Dr Peter D'Adamo, kwam er achter dat zijn patiënten verschillend reageerden op zowel medicijnen als voeding. Hij kwam er achter dat een groot verschil verklaard kon worden met de verschillende bloedgroepen die er zijn. Hij is gaan onderzoeken wat de relatie is tussen bloedgroep en wat we eten (zijn website). 

Read more: Het bloedgroepdieet

Supermarkt-jungle I

Supermarkt-strategie
Je bent heel gemotiveerd om gezond eten te kopen voor jou en je gezin en loopt vol goede moed de supermarkt in. Je briefje heb je zo ongeveer in je hoofd zitten, of hij ligt nog op de tafel thuis of je hebt 'm zelfs meegenomen. Je weet dat de verleidingen om de hoek liggen en je beschermt jezelf ertegen door een briefje te maken. Jammer, je hebt 'n beetje honger. Dat maakt verleidingen weerstaan lastiger. Ook wil je niet teveel tijd kwijt zijn, je hebt meer te doen.
Herkenbaar?

Read more: Supermarkt-jungle I

Brood, daar zit 't in!

Tarwe, wel of niet goed?

Op deze titel had ik me voorbereid om een verhaal over te vertellen aan de fitte mensen van Life City fitnesscentrum in Baarn. Net als de vorige keer ben ik op uitnodiging van Daniel Buth, de manager daar, gekomen om als extra service aan zijn klanten hierover te komen vertellen.

Toen ik wilde beginnen kwam een wel heel erg fitte kale man bij de tafel staan. “Zo,” zei hij, en met een klap op de tafel: “Ik ben bakker!”

Read more: Brood, daar zit 't in!

Anna van Kruyswijk

In het begin van mijn praktijk heb ik de scholing tot voedingsconsulent gevolgd bij Anna Kruyswijk, via Healingspace. Zij is 30 jaar huisarts geweest en heeft zich daarna helemaal gewijd aan de voeding omdat ze het gevoel had met de kraan open te dweilen.

Read more: Anna van Kruyswijk