Anna van Kruyswijk

In het begin van mijn praktijk heb ik de scholing tot voedingsconsulent gevolgd bij Anna Kruyswijk, via Healingspace. Zij is 30 jaar huisarts geweest en heeft zich daarna helemaal gewijd aan de voeding omdat ze het gevoel had met de kraan open te dweilen.

Ze wilde iets doen aan het voorkómen van ziektes en had als arts het gevoel dat ze op de verkeerde plek zat.

Ik heb haar ervaren als een zeer inspirerend leraar waar ik veel van heb geleerd (klik hier voor de website van Anna Kruyswijk). Ze heeft een boek geschreven over haar jaren van ervaring, Eenvoudig gezond. Een heel leesbaar boek wat je vertelt hoe je je gezondheid wezenlijk kunt verbeteren. Dat is niet 1 ding zoals veel boeken je doen geloven. Het is een spectrum van maatregelen dat voor iedereen anders is.

Zij introduceerde het bloedgroep-dieet bij mij en de andere cursisten. Dit is in feite geen dieet, maar een eetpatroon dat aangepast is op de bloedgroep die iedereen heeft: O, A, B of AB. Net zoals ons haar, onze huid en onze ogen is ook onze bloedgroep ontstaan vanuit de leefstijl die onze voorouders tienduizenden jaren lang hadden. De donkere huid ter bescherming van de zon wijst op voorouders die in een klimaat met veel zon leefden. Logisch. Zo geldt dit ook voor onze bloedgroep.

Tevens heeft ze ons geleerd om te fine-tunen mbv de oude wijsheid van de Ayurveda. En ook orthomoleculair heeft ze een aantal tools aangereikt. Van haar heb ik geleerd individueel voedingsadvies te geven. Iets dat je niet op een Universiteit leert.