Aspergesoep

Dit is gemakkelijk om extra te maken als je een keer verse asperges maakt. Het kan ook gewoon de volgende dag. Je gebruikt gewoon het kookvocht voor een heerlijke aspergesoep! En de volgende dag is ‘ie zelfs lekkerder!

Voor 4 – 6 porties soep.

Ingrediënten:
2 l kookvocht van asperges
aspergeschillen en ‘voetjes’
soja- of slagroom
(vegetarische) bouillon(blokje)
2 el ghee of kokosolie
4 el rijstebloem
evt 1 tl kurkuma met snufje peper

Bereiding:
De geschilde asperges kook je en als die klaar zijn vul je het kookvocht aan tot 2 liter (grote pan). De aspergeschillen en -voetjes heb je bewaard.
Vervolgens kook je de schillen en de voetjes 45 min in het kookvocht. Af laten koelen tot lauwwarm (niet meer heet). Schillen er uit halen/zeven.

In een brede kookpan het vet laten smelten, de rijstebloem erdoor heen mengen tot een roux (stevige beweeglijke meelbal). Met een spatel roer je op een klein vuur snel een soeplepel kookvocht door de roux heen, daarna snel een volgende soeplepel kookvocht, tot er wat rust komt en dan flink roeren zodat alle deeg opgelost is in water en er geen klontertjes meer in zitten. Dan kun je rustig de rest van het kookvocht erbij doen. Warm laten worden totdat de soep indikt.
Afmaken met de bouillon en eventueel de (soja)room. Daarna niet meer tot kooktemperatuur verhitten, alleen opwarmen.

Voor een extra gezonde tint in je soep kun je bij het smelten van het vet wat kurkuma met vers gemalen peper er door roeren. De soep wordt daar wel geel van maar ook meteen heel gezond voor je lever!

Eet smakelijk en veel gezondheid!