Bietensalade

Bietjes zijn erg gezond. Ze zijn daarnaast ook lekker. Kleine kinderen smullen ervan, lekker zoet! In de zomer een heerlijke volledig avondmaaltijd of bij de barbeque en in de winter een goede salade bij de maaltijd.

Hieronder het recept voor een heerlijke salade:
Ingrediënten:
3 bieten, mogen jonge bieten of gewone bieten zijn.
5-10 ringetjes prei of een klein (bos)uitje
50 gr walnoten of 40 gr zonnebloempitten
4 middelmatige augurken

100 gr stevige kaasblokjes: geiten, schapen of koeien kaas. Feta kan ook.
1 halve appel (liefst jonagold) in kleine blokjes gesneden
1 teentje knoflook
1 eetlepel lijnzaadolie
2 eetlepel mayonaise
1 eetlepel dikke Turkse yoghurt of hangop
zout.

Bereiding:
Bieten ’s ochtends koken en zachtjes op het vuur laten staan gedurende 3 kwartier. Je kunt ook na 10 minuten het vuur uitzetten en de bieten langzaam gaar laten koken in het kookvocht. Bieten laten afkoelen.
Afgekoelde bieten schillen (gaat heel gemakkelijk, kan je er af vegen met je handen) en raspen of in kleine blokjes snijden. Zelf vind ik raspen erg lekker maar sommigen geven de voorkeur aan blokjes. De bieten in een saladekom doen.
De preiringetjes heel fijn snijden en bij de bieten doen. Walnoten of zonnebloempitten er doorheen, blokjes kaas, evt de appel in stukjes gesneden erdoorheen mengen.
In dit voorbeeld heb ik een stukje tofuh dat ik over had er ook doorgemengd. De tofuh laat ik dan even uitlekken op een keukenpapiertje. Het heeft niet zo heel veel smaak maar is wel gezond.
Knoflook klein snijden en door de mayonaise en Turkse yoghurt of hangop mengen, dit bij de salade doen. Lijnzaadolie erdoor mengen. Het geheel door elkaar mengen en op smaak brengen met zout. Thuis met een luchtig quinoa- of roggecrackertje een heerlijke lunch!
Dit meenemen als lunch naar je werk en je collega’s kijken er met verbaasde en nieuwsgierige blikken naar: wat zit er in? Je kunt ’t ook de avond van tevoren klaarmaken. Je hebt dan tijdens ’t koken de bietjes alvast gaar laten worden en af laten koelen. Dit is niet zo moeilijk te plannen!
Eet smakelijk!