Een heerlijke, gezond en eenvoudige hartige taart die bij mijn weten de meeste kinderen ook lekker vinden. Voor de fijnproevers onder ons kun je geitenkaas of roquefort met pompoenpitten er over strooien aan het eind. En gesneden olijven erdoor zijn ook heerlijk!

Ingrediënten voor 1 grote taart:
1 flinke stronk broccoli
6 plakjes bladerdeeg ongeveer (uit de diepvries) of zelf gemaakt spelt-deeg
4 eieren
± 200 ml (soja)melk
2 teentjes knoflook
zout en peper
± 100 gr geraspte (geiten)kaas

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen op 180°C bij ’n heteluchtoven. Pan met water (ongeveer 3 vingers hoog) opzetten.
Bladerdeeg uit het pakje halen en laten ontdooien op aanrecht.
De broccoli in roosjes breken of snijden.
De broccoli-stronk ontvellen en in stukken snijden (ook lekker om rauw te eten overigens).
De broccoli-stronken in het kokende water gooien.
Na 1 minuut de broccoli-roosjes erbij doen.
Het geheel nog 3 minuten in het water laten koken.
Een ovenschaal (of grote taart-vorm) invetten en bekleden met de plakjes bladerdeeg (de kant met bloem onder).
Zorg dat alles goed aansluit, anders gaat het eiermengsel erlangs lopen.
De broccoli afgieten. De roosjes halveren en over de ovenschaal verdelen.
De eieren in een hoge kom breken, evenveel melk als eieren erbij doen. Knoflook, zout, peper en de stronken broccoli erbij. Je kunt hier nog een halve ui bij doen of wat prei.
Met de staafmixer fijnmalen.
Het mengsel over de broccoliroosjes gieten.
De gesneden olijven er overheen strooien.
Geraspte kaas gelijkmatig verdelen erover en dan 30 minuten in de oven.
De hartige taart is klaar als je met behulp van een vork in het midden kunt zien dat de taart gestold is.

Met speltdeeg:
Van een pak speltbrooddeeg de helft gebruiken. Daar brooddeeg van maken en zo’n 40 min laten rijzen. Het deeg uitrollen en in de ovenschaal verdelen. Zo’n 20 min laten rijzen met een vochtige doek eroverheen. Gaatjes in prikken en 15 min in de voorverwarmde oven zetten. Als je deeg overhebt kun je daar een broodje van maken.

Daarna de broccoli-roosjes eroverheen verdelen en de rest van het recept hierboven volgen.

Tip 1: in plaats van olijven kunnen ook zonnebloempitten, pompoenpitten en/of pijnboompitten op de hartige taart gestrooid worden. Leuk voor de variatie.
Tip 2: er kunnen ook roosjes bloemkool tussen liggen, bijvoorbeeld als je niet zoveel broccoli hebt maar wel nog wat bloemkool. Ook kun je er wat snijbonen of erwtjes doorheen doen.