Dit is een heerlijk zoet gerecht gemaakt van tamme kastanjes. Je kunt je zelf verzamelde kastanjes ervoor gebruiken. Dan heb je zo’n 500 gram met schil nodig die je daarna moet gaan pellen. Is even een werkje maar samen met iemand is dat heel gezellig. Je kookt deze kastanjes zo’n 10 minuten en kunt ze dan gemakkelijk pureren. Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor een cakeblik van 22-24 cm.
Ingrediënten:
400 gram voorgekookte kastanjes
80 gram rietsuiker
3 eetlepels agavesiroop of honing
110 gram roomboter, in stukjes,
100 gram donkere chocolade (minstens 70% cacao), in stukjes gebroken,
3 eetlepels (amandel of soya)melk,
1 theelepel vanille extract,
2 eetlepels cognac (voor de liefhebber).
Voor de garnering:
100 gram donkere chocolade (minstens 70% cacao),
25 gram boter,
1 eetlepel slagroom, plus extra voor serveren,
eventueel: poedersuiker voor bestrooien,
eventueel: frambozen of aardbeien ter garnering.
Bereiding:
Doe de gekookte kastanjes in de keukenmachine met de rietsuiker (of andere zoetmaker) en maal ze fijn.
Ondertussen verwarm je de boter, de chocolade en melk in een steelpannetje, totdat de chocolade gesmolten is, en roer tot een gladde saus. Meng daarna de vanille en de cognac erdoor.
Voeg de chocoladesaus toe aan het kastanjemengsel, en mix alles goed door in de keukenmachine.
Bekleed het cakeblik met plasticfolie of op maat geknipt bakpapier, en doe hier het kastanje-truffelmengsel in. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Dek af met plasticfolie en zet 24 uur in de koelkast.
Leg de cake op een cakeschaal en verwijder het plasticfolie. Voor het glazuur smelt je de chocolade au-bain marie. Roer hierna de boter erdoor heen, todat deze helemaal gesmolten/opgenomen is. Voeg als laatste de slagroom toe en roer rustig door. Giet de chocolade over de cake, en zorg ervoor dat je ook de zijkanten bedekt. Zet de cake weer in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
Bestrooi voor het serveren eventueel met poedersuiker en snijd de cake in plakjes. Serveer met een beetje slagroom en rood fruit.
Met enige aanpassing uit: https://bettyskitchen.nl/glutenvrije-kastanje-truffelcake/