Prikkelbare Darm Syndroom bestaat niet

Datum:   donderdagochtend 16 november 2017
Tijd:       10-12 uur, inloop va 9.30 uur
Plaats:    Care for Women Centrum, Kon. Wilhelminalaan 1 te Amersfoort
Kosten:   gratis
Extra:     thee, koffie.
Opgeven: mail naar vera@vanrandwijck.com of fragarn@gmail.com.

PDS oftewel prikkelbare darm syndroom is een vergaarbak van pijn in de buik waar geen medische oorzaak of verklaring voor is. Dus stel je hebt pijn in je buik. Of je kind heeft pijn in z’n buik. De hele tijd of op regelmatige tijdstippen. Voor ’t eten of na ’t eten, als je wilt slapen of juist als je wakker wordt.
Pijn.

Maag-darm-lever arts
Dan ga je (met je kind) naar de dokter. Meestal is dat eerst de huisarts. Die verwijst je door naar de Maag-Darm-Lever arts. Deze professional keert je binnenste buiten om te zien of je een ziekte hebt die ze kunnen diagnosticeren. Bijvoorbeeld kanker. Of de ziekte van Crohn. Of een cyste, of een verteringsstoornis, of een voedselsallergie.

Symptoombestrijding
Meestal kunnen ze niets vinden. Er zijn wat medicijnen die symptomen kunnen verlichten, zoals maagzuurremmers, imodium (of iets dergelijks) om diarree te stoppen en magnesiumoxide (of iet dergelijks) om obstipatie te verhelpen.
Geen van deze medicijnen is erop gericht om iets te genezen. Mocht je toch langdurig van je klachten afkomen dan heeft je lichaam dat helemaal zelf gedaan.
Blijf je last en pijn hebben dan blijft er maar 1 optie over: je hebt prikkel bare darm syndroom. En daar moet je mee leren leven. Cognitieve therapie en mindset kunnen je wat verder helpen, maar het reguliere circuit kan niets voor je doen, omdat je ziekte nog niet een plek heeft gekregen in het systeem.

Een alternatief
Eigenlijk is PDS dus een verzamelnaam voor pijn in de buik waar we (nog) geen ziekte aan hebben kunnen verbinden. Het is dan prettig om te horen te krijgen dat er nog heel veel mogelijk is als onze artsen niets hebben gevonden en nog geen remedie hebben ontwikkeld. Wat de ervaring leert is dat wat hetzelfde klinkt, namelijk pijn in je buik, vele verschillende oorzaken kan hebben, zoals verstoorde balans in de darmbacteriën, verkeerde voeding, pijn vanuit de rug met verschillende oorzaken etc.

Darmtherapeut
Wil je dus weten wat de oorzaak is van jouw medisch onverklaarbare buikpijn, dan is het verstandig om bij een darmtherapeut aan te kloppen die bovenstaande oorzaken kan onderzoeken. Uitgangspunt is dat pijn een teken van onbalans is, die geheeld dient te worden. Wat daar aan oorzaken onder ligt en wat ervoor nodig is om dat te herstellen dat is meestal een zoektocht die meer dan de moeite waard is.

Shiatsu therapie
Als darmtherapeut werk ik graag samen met Shiatsu therapeut Frans Annegarn uit Soest. Hij werkt vanuit de traditionele Chinese geneeswijze en die hebben eeuwenlange ervaring met buikpijn.
Problemen met de spijsvertering zijn namelijk al zo oud als de mensheid. Veel is geschreven in de Chinese literatuur over deze problemen die meer dan 1500 jaar terug gaat. Veel van hun behandelstrategieën bestaan uit acupunctuur massage en kruidenformules. Ook het westen heeft overigens een rijke historie aan kruidengeneeskunst en kuuroorden.

Pijnvrij
Het voordeel van de benadering via Japanse acupunctuur of Shiatsu is dat de buik leidend is bij het diagnosticeren van eigenlijk alle aandoening die het lichaam en geest kan treffen.
De beginstrategie van een behandeling is zorgen dat de buik zoveel mogelijk vrij is van pijn.
De ervaring leert dat de meeste aandoeningen variërend van hoofdpijn of rugpijn tot slapeloosheid en hooikoorts terug te vinden zijn in de vorm van pijn in de buik bij palpatie, dus dat deze pijn vele oorzaken kan hebben.
Met een paar behandelingen acupunctuur/Shiatsu verdwijnen de klachten vaak geheel. De combinatie met voeding en eventueel een darmtherapie maakt dat de pijn ook langdurig weg blijft.

Op deze ochtend gaan we dieper op deze stof in. Je bent welkom met al je vragen en je kunt kijken of we iets voor je (kind) kunnen doen.