Schenkelsoep

Van runderschenkel (runderbot, rundermerg) of kippenbotjes. Elke dag 1 kop drinken is superfood voor je darmen en voor je darmbacteriën. De darmbacteriën worden gevoed met de vezels van de groenten, de schenkel zorgt voor herstel van de darmwand.

Nodig:
1 schenkelbot of afgekloven kippenkarkas (als je zelf bijv kip hebt gegeten)
2,5 liter water
Soepgroenten zoals: knolselderij, ui, knoflook, wortels, venkel, prei, koolraap.
Groente waar je de soep naar wilt maken, in dit geval pompoen.
Extra voedend: 1 velletje Kombu (gedroogd zeewier, te koop bij de Toko of de biologische winkel).
Zout en peper naar smaak

Bereiding:

In een ruime pan het water, het schenkelbot, de zeewier en de soepgroenten naar keuze een hele dag laten trekken op net-kookpunt. De soep is klaar als het bot schoon is en er een geurige en stevige bouillon van getrokken is. Dit kun je proeven en ook zien aan de vetogen die op de soep drijven.

Als je het bot er uit hebt gehaald kun je de groenten met een staafmixer fijnmalen. Haal je de groenten en de kombu er uit dan heb je een heldere fond/bouillon. 
De kombu kan je vervolgens laten drogen en weer gebruiken om een soep van te maken.

De heldere fond kun je gebruiken als basis voor een andere soep, bijvoorbeeld paddenstoelen- of broccoli/venkel- of pompoensoep. Je kookt dan de groenten in de bouillon gaar, eventueel weer met het zeewier (kombu) waarna je ze met een staafmixer fijn maalt. Afmaken met peper en zout en naar smaak kruiden (peterselie, bieslook).

Een kop van deze soep in de middag en je bent weer helemaal opgekikkerd.