Supermarkt-strategie
Je bent heel gemotiveerd om gezond eten te kopen voor jou en je gezin en loopt vol goede moed de supermarkt in. Je briefje heb je zo ongeveer in je hoofd zitten, of hij ligt nog op de tafel thuis of je hebt ‘m zelfs meegenomen. Je weet dat de verleidingen om de hoek liggen en je beschermt jezelf ertegen door een briefje te maken. Jammer, je hebt ’n beetje honger. Dat maakt verleidingen weerstaan lastiger. Ook wil je niet teveel tijd kwijt zijn, je hebt meer te doen.
Herkenbaar?
Je loopt je briefje na. Groenten en fruit, lekker en gezond. Tevreden met die frisse gezonde aanblik in je wagen loop je verder de winkel in. Je bent goed bezig. Oh, pasta in de aanbieding. Staat niet op de lijst maar is wel handig. Hee, da’s leuk, een nieuw (vegetarisch) product, dat wil ik wel ‘ns proberen. Hup erbij.
Netjes doe je je boodschappen plus de extra’s in de kar. Zware dingen onderin, lichte dingen voorin en bovenop. Dat heb je geleerd door de jaren heen. Tomaten kunnen er niet tegen als er melkpakken op komen te staan met harde hoekjes.
Vlees: komt vanavond nou wel of niet dat vriendje mee-eten? Nouja, dan maar iets meer kopen, je weet maar nooit. Zoonlief sport hij dus zal wel hongerig zijn vanavond.
Kaasjes, oei, die zijn lekker, och, een kleintje kan toch wel? Worstjes, lekker en gezond toch? Voor bij de borrel.
Handig, sauzen in de aanbieding, voor als ik weinig tijd heb om te koken! Hup, erbij.
Koekjes… heb ik ze nog voor de kinderen naar school? Hee, de granenkoekjes in de aanbieding, voor de zekerheid erbij. En voor als ze thuiskomen van een dag hard werken op school wat stroopwafels ofzo. Mag wel.
Had ik nou wel of geen pindakaas in de kast? Toch maar meenemen, kan geen kwaad.
Chocola…. morgenavond gasten dus dan is ’t wel zo lekker om ze na ’t eten wat te geven. En een extra zakje voor de kinderen, anders is ’t zo snel op.
Mmmm, lekkere chips, toch eentje meenemen.
Bier en wijn… tja, je moet wat hebben voor die gasten en geen idee wat ze lekker vinden. Dan maar allebei. Zoveel tijd wil ik nou ook weer niet in die winkel doorbrengen dus dan maar wat sneller. En dan voor de kinderen wat lekkers te drinken, ice-tea of een andere frisdrank?
Toetjes… mmm, alvast voor in ’t weekend wat ijs, altijd goed.
Op ’t eind ligt nog wat kauwgom in de aanbieding, voor ’n lekker frisse mond. En met volle tassen loop je de winkel uit. Er knaagt wel iets op de achtergrond.
Thuis gekomen merk je dat je veel meer hebt gekocht dan je van plan was. En je weet dat dat vaker gebeurt. Snel zet je die gedachten opzij en begint met het opruimen van je boodschappen. Je moet koken!
De slimme supermarkt
Herken je (delen van) dit soort gedachten en overwegingen? Dan ben je een rijpe prooi voor de gemiddelde supermarkt. Net als ik dus.
Supermarkten zijn zó ingedeeld dat we meer kopen dan we willen. Je moet van heel goede huize komen om je te wapenen tegen die strategie van verleiding en aanbiedingen. De beste bewapening is als je werkelijk weet wat de meeste producten in ons lichaam doen en dat ook zelf hebt ervaren. Dan koop je het niet meer, zie je het niet meer staan en loop je er fluitend voorbij. Dat gaat stapje voor stapje.
Het is moeilijk te geloven dat zo’n 70% (en dan ben ik positief) van alles wat in de supermarkt ligt niet gezond is voor ons, waarbij sommige producten zelfs heel erg slecht voor ons zijn.
Toch is het zo.
Met ons huidige westerse dieet zijn we met z’n allen veel zieker dan de landen waar ze nog hun eigen plaatselijke voedingsgewoonten hebben. Dat legt een enorme druk op ons gezondheidsstelsel met verregaande (financiële) gevolgen, zowel op persoonlijk vlak als op landelijk niveau.
Je gezondheid begint bij jezelf: weer voelen wat goed voor je is.
Daarna kun je de keuzes in de supermarkt ook gemakkelijk maken. Met als resultaat dat je gezonder oud wordt, minder kwaaltjes hebt, overdag fit en geconcentreerd bent, je kinderen een goede basis geeft voor de rest van hun leven en dat je weinig ziek bent.
Het betekent ook enorm veel voor een land als z’n bewoners zo goed voor zichzelf zorgen dat ze nauwelijks ziek zijn. We kunnen ons daar tegenwoordig nauwelijks meer een voorstelling van maken.
Volgende keer: je weg vinden in de jungle, stap voor stap.